Wat je weet over Badkamer Tegels en wat je niet weet over Badkamer Tegels | badkamer tegels

Er is in Nederland geen techneut, adviseur, werkvoorbereider of loodgieter te vinden die theoretisch niet weet wat een hotspot is. Waarom zijn hotspots in drinkwaterinstallaties dan toch zo moeilijk te voorkomen?

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! - badkamer tegels

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: tegelmegashop.nl

Tekst: Henk Peelen, Hydroscope

Hoewel de theorie rondom hotspots in gebouwen duidelijk is, blijken hotspots in sommige situaties niet of nauwelijks te voorkomen. En als deze ontstaan, is het bovendien vaak niet mogelijk om een installatie dan maar niet op te leveren of de kosten bij de veroorzaker neer te leggen.

Hieronder een paar praktijksituaties waardoor ondanks alle heldere voorschriften toch hotspots blijven ontstaan.

 

Dan heb ik het nog niet over ‘inkoppertjes’ als cv-leidingen tegen drinkwaterleidingen aan, lekkende inbouwkeerkleppen in thermostatische mengkranen, circulatieleidingen warm water tot kort op de tappunten en mengventielen, leidingen achter warmtebronnen, gebouwen met een groot glasoppervlakte zonder klimaatbeheersing (zoals brandweerkazernes) en drinkwaterleidingen in plafonds van overdekte zwembaden.

 

Mijn stelling is dat er in hoogbouw met bodemenergie en afleversets steevast hotspots aanwezig zijn. Het gebouw is immers altijd op temperatuur en koelt nooit af tot een waarde onder 20°C. De afleverset is per appartement een hotspot. De aanvoerleiding voor koud water, de set zelf en eerste meters warm water zijn altijd boven 20°C tot maximaal 55°C. Legionella (non-pneumophila) heeft vrij spel!

Om deze stelling te illustreren, gebruik ik graag het voorbeeld van de fontein in het overdekte winkelcentrum. Deze is aanwezig in een constante omgevingstemperatuur. Hiermee bedoel ik dat er nagenoeg geen verschil is tussen de temperatuur overdag en ’s nachts. Stel dat de temperatuur in het winkelcentrum op 22°C gehouden wordt, dan zal de watertemperatuur dit ook zijn. Door bezinksel en verblijftijd bij een constante 22°C ontstaat nagroei van legionella (non-pneumophila). Het is daarom dat de fontein met een beetje chloor legionellavrij gehouden wordt.

Dezelfde fontein buiten kent een fluctuerende watertemperatuur. Overdag in de zon tot iets boven 20°C, door verdamping en wind is de watertemperatuur iets onder de luchttemperatuur. In de nachtelijke uren koelt het water af tot onder 20°C. Legionella heeft het hier moeilijker om tot nagroei te komen. De temperatuur daalt steeds tot een waarde waarbij de bacterie inactief wordt.

 

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! - badkamer tegels

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: tegelmegashop.nl

In deze situatie lijkt het plaatsen van een poortwachter, voordat er één drup water het gebouw instroomt, uitkomst te bieden. In ieder geval zolang alle 21 in de regeling Legionellapreventie genoemde soorten legionella als virulent gezien blijven (gebaseerd op artikel 36 uit het Drinkwaterbesluit en een RIVM-rapportage uit 2009).

 

In luxere appartementencomplexen is het legionellarisico hoger dan in ‘gewone’ woningbouw. De hotspots zijn hetzelfde, maar de leidingdiameters in luxere appartementencomplexen zijn groter. Er zijn immers meer badkamers per appartement. De druk en volumestroom bij gelijktijdig gebruik moet voldoende zijn, terwijl gelijktijdig gebruik niet dagelijks voorkomt. De omgevingstemperatuur in het appartement onder het appartement met stilstaand water bepaalt, samen met de warmte in de betonnen vloer waarin de waterleiding aanwezig is, de temperatuur van het stilstaande water. Een waarde boven 25°C is een logisch gevolg.

 

Verschillende ISSO-publicaties geven ruim voldoende aandacht aan hotspotvrij ontwerpen. Maar wat doet u als er twee appartementen recht boven de technische ruimte van een gebouw zijn ontworpen waarin de temperatuur gemiddeld 35°C is en als de leidingen in de appartementen erboven in de vloer liggen? Het appartement niet laten verhuren, een airco plaatsen in de technische ruimte? Het gebeurt en staat niet in de publicaties.

 

Nieuwe rekenmethodes dragen bij aan een kortere verblijftijd van drinkwater in gebouwen en hogere snelheden in leidingen. Hoe korter water in een gebouw is, hoe minder water beïnvloed wordt door een hotspot. In zorgcomplexen en seniorencomplexen is deze winst echter alweer teniet gedaan door minder handen aan het bed en minder uren in de zorg. Inventarisaties bij normoverschrijdingen laten vaak zien dat bewoners in deze complexen de douche niet meer gebruiken. De volgende stap is dat het toilet niet meer gebruikt wordt, iets wat momenteel steeds vaker voorkomt.

 

De bestekeis dat de circulatieleiding voor warm water tot kort bij de tappunten aangelegd moet worden, leidt tot veel onnodige hotspots, energieverlies en hoge installatiekosten. Bij de installatie moet rekening gehouden worden met de wachttijdregeling om niet onnodig water weg te spoelen voordat water van gebruikstemperatuur uit de kraan stroomt. Een warmwatercirculatieleiding kan daarom centraal en geïsoleerd door een gang aangelegd worden. De uittapleiding naar appartementen/kamers kan dan ongeïsoleerd de tappunten voeden, vaak tot wel 12 meter leidinglengte vanaf de circulatieleiding. Een circulatieleiding door de gang en niet per appartement zorgt ervoor dat er minder weerstand in een systeem komt, minder warmte verloren gaat en er minder meters leiding en stuks inregelventielen aangelegd hoeven te worden.

 

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! - badkamer tegels

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: tegelmegashop.nl

Hotspots in warmwaterleidingen moeten net als in koudwaterleidingen voorkomen worden. Isolatie om uittapleidingen is daarom niet toegestaan. Na gebruik moet in een uittapleiding warm water binnen 45 minuten afgekoeld zijn tot omgevingstemperatuur. Vooral in de buurt van mengtoestellen is dit een hele belangrijke installatie-eis voor het voorkomen van hotspots voor legionella.

 

Op het moment dat er lekkages ontstaan en herstelwerkzaamheden uitgevoerd worden, is alertheid noodzakelijk. Zeker als er in de infrastructuur rondom de waterleiding warme bronnen aanwezig zijn. Zomaar wat cases uit de afgelopen jaren:

 

Voor en tijdens de bouw en aanleg van een drinkwaterinstallatie is begeleiding door een legionellapreventieadviseur eigenlijk een must. Deze moet in opdracht van de opdrachtgever werken en niet voor de aannemer (tenzij voorgeschreven door opdrachtgever in het bestek). Het doel van deze begeleiding moet zijn een veilige drinkwaterinstallatie, zonder onnodige tappunten (geen spoelprogramma of spuikleppen), zonder onnodige lengtes leiding, zonder onnodig veel beheerstaken en, ook belangrijk, zonder verrassingen achteraf.

De tijd die een legionellapreventieadviseur besteedt aan het voorkomen van missers en het voorkomen van terugkerend beheer verdient zich in de bedrijfsvoering terug. Ik zeg niet dat het te voorkomen is dat legionella aangetroffen wordt, maar wel dat hotspots voorkomen worden, de risico’s van nieuwe technieken afgewogen zijn en er geen onnodig jarenlang terugkerend beheer uitgevoerd moet worden. Op deze manier is een legionellarisicoanalyse en beheersplan bij oplevering van een complex af te geven.

In alle andere gevallen is een legionellarisicoanalyse pas zinvol als alle systemen in gebruik zijn en het complex gebruikt wordt. Anders worden hotspots gemist en is de eigenaar van het pand later de partij die het probleem van verkeerde aanleg mag oplossen en bekostigen.

 

Meer lezen over legionella:

Legionella eist meer slachtoffers dan koolmonoxide

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! - badkamer tegels

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: tegelmegashop.nl

Legionellabesmetting eist steeds meer mensenlevens

“Legionella ligt op de loer als je van richtlijnen afwijkt”

Wat is Legionella Pneumophila

Legionella sneller gedetecteerd dankzij nieuwe chip

Legionella voorkomen: waar gaat het fout?

Legionellaveilig installeren in de praktijk

Kwaliteit borgen bij collectieve leidingwaterinstallaties

Top vijf oorzaken van legionella in de drinkwaterinstallatie

Legionella komt nooit alleen

Installateurs kunnen gebouweigenaren helpen bij legionellapreventie

Badkamertegels vanaf € 115,11515 - 15.15m15 Tegel Inspiratie | Maxaro - badkamer tegels

Badkamertegels vanaf € 115,11515 – 15.15m15 Tegel Inspiratie | Maxaro – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: maxaro.nl

Wat je weet over Badkamer Tegels en wat je niet weet over Badkamer Tegels | badkamer tegels – badkamer tegels
| Pleasant to be able to my own blog, in this particular moment I’ll explain to you concerning keyword. And now, this can be a very first graphic:

Talloze tegels voor je badkamer | Intermat - badkamer tegels

Talloze tegels voor je badkamer | Intermat – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: intermat.nl

How about graphic earlier mentioned? will be in which amazing???. if you believe therefore, I’l t explain to you a few image once again beneath:

So, if you would like get these magnificent photos related to (Wat je weet over Badkamer Tegels en wat je niet weet over Badkamer Tegels | badkamer tegels), press save button to download the pics to your computer. They are all set for save, if you’d rather and want to get it, just click save symbol in the page, and it will be immediately downloaded in your laptop.} Lastly if you like to obtain new and latest image related with (Wat je weet over Badkamer Tegels en wat je niet weet over Badkamer Tegels | badkamer tegels), please follow us on google plus or save this site, we try our best to present you daily up-date with fresh and new pics. We do hope you like staying here. For most upgrades and recent news about (Wat je weet over Badkamer Tegels en wat je niet weet over Badkamer Tegels | badkamer tegels) images, please kindly follow us on twitter, path, Instagram and google plus, or you mark this page on book mark section, We try to give you up-date periodically with all new and fresh pics, love your searching, and find the best for you.

Here you are at our site, articleabove (Wat je weet over Badkamer Tegels en wat je niet weet over Badkamer Tegels | badkamer tegels) published .  Today we’re pleased to declare we have discovered an incrediblyinteresting nicheto be pointed out, that is (Wat je weet over Badkamer Tegels en wat je niet weet over Badkamer Tegels | badkamer tegels) Some people searching for specifics of(Wat je weet over Badkamer Tegels en wat je niet weet over Badkamer Tegels | badkamer tegels) and certainly one of these is you, is not it?

Badkamer tegels tegels kopen | Tegelhuis Montfoort - badkamer tegels

Badkamer tegels tegels kopen | Tegelhuis Montfoort – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: tegelhuismontfoort.nl

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! - badkamer tegels

Badkamertegels bij Tegelmegashop; A-merken en de beste prijs! – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: tegelmegashop.nl

Tegels badkamer | sanitair op maat | voordelig bij Tegeldepot! - badkamer tegels

Tegels badkamer | sanitair op maat | voordelig bij Tegeldepot! – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: tegeldepot.nl

Sanidrome badkamertegels Villeroy & Boch - Product in beeld ... - badkamer tegels

Sanidrome badkamertegels Villeroy & Boch – Product in beeld … – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: uw-woonmagazine.nl

Wand- en badkamertegels - Keramische Vloeren - badkamer tegels

Wand- en badkamertegels – Keramische Vloeren – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: keramischevloeren.nl

Badkamertegels - Inspireer je bij Impermo - badkamer tegels

Badkamertegels – Inspireer je bij Impermo – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: impermo.be

Badkamer keramische tegels betonlook - badkamer tegels

Badkamer keramische tegels betonlook – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: mennoburgers.nl

Badkamertegels voordelig laten plaatsen | Tegelzetter-Weetjes.nl - badkamer tegels

Badkamertegels voordelig laten plaatsen | Tegelzetter-Weetjes.nl – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: tegelzetter-weetjes.nl

De mooiste badkamertegels - Inspiratie - Saniweb.nl - badkamer tegels

De mooiste badkamertegels – Inspiratie – Saniweb.nl – badkamer tegels | badkamer tegels

Image Source: saniweb.nl

Tags: